Uusia menestystuotteita materiaaleja kehittämällä

Julkaistu 14.02.2017.

Tekstiili- ja muotialalla kiertotalouskäytännöt kehittyvät huimaa vauhtia. Ala on julkaissut esimerkkejä suomalaisista edelläkävijäyrityksistä, joissa on otettu käyttöön uusia toimintatapoja. Tavoitteena on, että materiaalit säilyisivät mahdollisimman pitkään käytössä.

"Kiertotaloudessa materiaalit hyödynnetään moneen kertaan, mikä pienentää raaka-ainekustannuksia, mahdollistaa uudenlaiset ansaintamallit ja säästää luonnonvaroja. Uusilla toimintatavoilla on siis mahdollista saavuttaa myös kilpailuetua alalla, jossa kilpailu on erittäin tiukkaa", sanoo toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen Suomen Tekstiili & Muoti ry:stä.

Auvisen mukaan tekstiilien kierrätykseen kehitetään jatkuvasti uusia ratkaisuja. Silti harva on vielä huomannut, kuinka monipuolisia ominaisuuksia tekstiileillä on ja missä kaikkialla niitä voitaisiin hyödyntää.

"Tekstiilien kierrätyksessä on jo pitkään menetelmänä käytetty mekaanista kierrätystä, jossa tekstiilit revitään uudelleen kuiduiksi. Sen rinnalle kehitetään vauhdilla menetelmää, jossa tekstiilien sisältämät kuidut erotetaan toisistaan kemiallisin menetelmin. Kun tekniikka saadaan kehitettyä teollisessa mittakaavassa toimivaksi, niin tulevaisuudessa yhä useammalle toimijalle jäte on arvoa omaava raaka-aine", Auvinen lisää. 

Tekstiileistä raaka-ainetta uusiotuotteisiin

Tekstiilituotteiden valmistusketju on tyypillisesti pitkä ja globaali. Kaikkien vaatteiden valmistus lähtee liikkeelle kuitutuotannosta, jossa luonnosta saatavat tai synteettisesti valmistetut raaka-aineet käsitellään tekstiilituotteisiin sopivaksi kuitumateriaaliksi. Kuiduista kehrätään lankaa, josta sitten valmistetaan neulosta tai kangasta.

"Koska tekstiilien kuitutuotantoa ei ole Suomessa, niin käytetyt vaatteet pitäisi toimittaa sinne, missä kuitutuotantoa on, jos niistä haluttaisiin valmistaa uudestaan vaatteita. Sen sijaan tekstiilit sopisivat hyvin monien muiden tuotteiden raaka-aineeksi ja tässä meillä on aivan uudenlaista bisnespotentiaalia."

Tekstiili & Muoti ry on hiljattain julkaissut koosteen alan edelläkävijäyrityksistä, joissa on otettu käyttöön uudentyyppisiä kiertotalouden ratkaisuja. Esimerkkiyritysten joukossa ovat muun muassa Pure Waste Textiles, Marimekko, Globe Hope ja Finlayson. Seuraavasta linkistä pääset lukemaan tarkemmin, minllaisia oivalluksia yrityksissä on tehty ja miten ne näkyvät käytännön liiketoiminnassa.

Kiertotalouden kärjessä – Suomen Tekstiili & Muoti.pdf
 
Lisätietoja:

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Anna-Kaisa Auvinen
puh. 050 536 5078
anna-kaisa.auvinen@stjm.fi

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Satumaija Mäki
puh. 040 752 8537
satumaija.maki@stjm.fi

 

Takaisin